Woningen                Meergezinswoningen                Kantoren                Industriebouw                Contacteer ons!

Veel gestelde vragen

1. Hoe lang duurt het bouwen van een woning in CLT?

Voor een woning van ongeveer 250m² hebben we 10 tot 15 werkdagen nodig om de volledige ruwbouwstructuur op de bouwen. Uiteraard wijzigt dit naar gelang de grootte en de complexiteit van het ontwerp.
Er dienen ook een aantal werken vooraf te gebeuren: fundering plaatsen, grondig doorlopen van ontwerpplannen, productie van de structuur en transport naar de werf. Na de plaatsing van de structuur, dient de verdere afwerking nog te gebeuren (buitenschrijnwerk, technieken, buitenisolatie en -gevel, binnenafwerking, ...)

2. Hoe verwarm je een huis in CLT?

Omdat CLT een luchtdichte methode van bouwen is, is het lekdebiet zeer beperkt. Als er ook zonnepanelen worden geplaatst, kan met de woning in CLT een zeer laag E-peil hebben, dit zelfs met een negatief E-peil.

3. Een huis van hout, is dat niet snel vatbaar voor brand?

Nee! Net het tegenovergestelde. CLT is heel brandveilig. Als er een brand uitbreekt, verkoolt het hout in een dunne laag die al de rest beschermt. Voordeel: je hebt dus minder brandbeveiliging nodig! Dat bespaart weer wat kosten.

4. Hoe wordt een huis in CLT verder afgewerkt aan de buitenzijde?

Een huis in CLT wordt verder afgewerkt zoals een traditioneel huis, enkel dient de afwerking dampopen te zijn. Dus geen PUR of EPS isolatie maar een natuurlijk materiaal zoals houtvezel of rotswol als isolatie op dak en gevel. Ook de dakbeddekking op platte daken dient dampopen te zijn. Ramen, deuren, gevelbekleding, binnenafwerking, ... kan gekozen worden zoals je zelf wilt.

5. Hoe wordt een huis in CLT verder afgewerkt aan de binnenzijde?

Aan de binnenzijde kan je het hout zichtbaar laten, deze afwerking kost in productie iets meer, maar is later enkel nog te beitsen. Maar je kan ook gyproc plaatsen zodat je eender welke look kan creëren. Ook in badkamers en keuken kunnen tegels geplaatst worden.

6. Kan ik 5 verdiepingen bouwen met CLT?

Dit kan zeker! Het hoogste houten gebouw ter wereld is de Mjøstårnet, gelegen in Brumunddal, Noorwegen.? Het heeft 18 verdiepingen en is 85,4 meter hoog. Het gebouw bevat een hotel, appartementen en kantoorruimten.
Dus ook in de hoogte zijn er heel wat mogelijkheden in CLT!

7. Kan ik een kelder in CLT bouwen?

Dit is niet mogelijk. Structuren onder de grond kan men niet in hout bouwen. Funderingen en kelder zijn dus meer traditioneel in beton of metselwerk te bouwen.

8. Is een traditionele fundering nodig?

De fundering van een gebouw in CLT is doorgaans minder diep en zwaar dan bij meer traditionele bouwmethoden. De structuur in CLT zelf is veel lichter dan de meer traditionele bouwmethoden waardoor de fundering minder zwaar belast wordt en dus minder zwaar en dus minder duur zal zijn.

9. Wat met contactgeluid?

Contactgeluid is onvermijdelijk is een gebouw. Maar er zijn gelukkig heel wat technieken om dit tegen te gaan. Bij de plaatsing van de muren op de vloeren worden er speciale elastische of rubberen stroken onder de muren geplaatst. Dit in combinatie met een zwevende vloer zal ervoor zorgen dat contactgeluid minimaal is.
Andere technieken zoals ontdubbelde wanden of voorzetwanden kunnen hier oplossingen zijn. We bekijken dit project per project.

10. Wat is de levensduur van een gebouw in CLT?

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal. Deze constructies gaan minstens even lang mee als andere materialen. Kijk maar naar de houten chalets in de Alpen of de staafkerken in Noorwegen en Zweden, sommigen daarvan zijn al eeuwen oud.
De minimale levensduur is 75 jaar, net zoals bij meer traditionele bouwmethoden.

11. Is CLT wel sterk genoeg om mee te bouwen?

Door de samenstelling van de haaks op elkaar verlijmde lagen hout heeft CLT zeer goede eigenschappen ivm stabiliteit. De krimp en uitzetting ten gevolge van omgevingselementen wordt hierdoor enorm verminderd wat de statische belasting en de vormstabiliteit verhoogt.

12. Kan ik een verdieping bovenop een bestaand gebouw bouwen met CLT?

Dit kan, eventueel met versterking van de bestaande structuur. CLT is een lichter bouwmateriaal dan heel wat meer traditionele bouwmaterialen waardoor de versterking van onderliggende structuren meestal beperkt is.